Competitor – mobilszárító

Mobil mezőgazdasági terményszárító

comp01 A COMPETITOR 100–as szériájú, választható üzemű mezőgazdasági terményszárító berendezések alkalmasak a kukorica, búza és egyéb gabonafélék, hüvelyesek, olajos és apró magvak szárítására. Apró magvak szárítása esetén speciális perforációjú elemekkel szállítjuk.A legkülönfélébb teljesítményigények kielégítésére kialakított Competitor 100-as szériájú mobil mezőgazdasági terményszárító berendezések választható funkciósak, ugyanaz a berendezés szakaszos illetve folyamatos üzemmódban is működtethető.

 

A COMPETITOR Dryer terményszárító működése

A Competítor 100-as széria könnyen kezelhető, működtetéséhez nem kell különleges elektronikai ismeret. A 100-as szériának – mondhatni – saját agya van. Egy szárítót sem lehetett működtethetni még könnyebben. A könnyen kezelhető és jelző fénnyel ellátott mérők és kapcsolók minden működési funkcióhoz gyors előrejelzést és kontrollt biztosítanak.

A rugalmas kezelhetőség lehetővé teszi, hogy a felhasználó igény szerint válasszon folyamatos, vagy szakaszos szárítási mód között. Ehhez mindössze egy kapcsolót kell használni.

Az összes irányítási funkció; szárítási idő és hőmérséklet – beleértve a mag és szárítóközeg hőmérsékletet – adag időzítő, töltő és ürítési időzítő, nedvességtartalom beállítási pont szabályzó könnyen beállítható és kontrolálható a 6 érintő kapcsolós LCD kijelző panelon. A Competitor szárítóknál alkalmazott 2000-es szériájú irányító komputer 99%-ban mellőzi a más elektromos kapcsoló szekrényekben egyébként használatban lévő mozgó alkatrészeket, mint például a folyton meghibásodó kioldókat, mechanikus reléket, hőmérséklet szabályozókat (termosztátokat) és időreléket, megtakarítja az ezek beállításával elvesztegetett rengeteg időt, ezzel is növelve a szárítás hatékonyságát.

comp02

 

comp03 Megrendelői igény szerint alakítható a szárító cellák száma az egyéni teljesítmény elvárások függvényében. A különleges, perforált nedves termény előtároló lehetővé teszi a szárítás hatékonyságát növelő előmelegítést, valamint a termény áramlásának szabad szemmel való megtekintését.

Köszönhetően a nedves előtárolóval együtt 442 cm magasságuknak, a Competitor 100 szériájú terményszárítók olyan épületekbe is beférnek, amelyekbe más terményszárítók nem. A nedves termény előtároló minden Competitor 100-as szárítótípusnál alap kiépítésként tartozék.

 

A berendezés tetején lévő perforált lemezű, nyeregtető jellegű előtárolóba csiga illetve serleges felhordó tölti a nedves terményt. A egyenletes anyagellátást a gerinc alatt végigfutó terítő csiga biztosítja. A nedves termény előtároló alsó része egyben az előmelegítő-előszárító funkciót is ellátja.

Az előszárító zónából a termény saját súlyánál fogva halad lefelé. A termény a továbbiakban két oszlopra oszlik. A terményoszlopok méhsejt formában, hatszög alakú cellás csatorna kiképzéssel körül ölelik a szárító légteret.

A 14” – 35,6 cm –terményréteg vastagságú cella-csatornák kialakítása biztosítja az adott forma melletti legkedvezőbb terménybefogadást és a hatékony száradást. A cellacsatornák mindkét oldala perforált acél lemez.

A ventilátor/hősugárzóhoz kapcsolódóan lég-mixer csatorna biztosítja a hősugárzóból jövő hő és a levegő tökéletes keveredését. Egyben biztosítja azt, hogy a hősugárzóból kiáramolva kiegyenlített hőmérsékletű szárítóközeg érintkezzen a száradó terménnyel.

A szárítóberendezésnek fokozat mentes fordulatszabályozós bordás kitároló szerkezete van. A száradó terményoszlop haladási sebessége, valamint a kitárolás az adott száradási foknak megfelelően a vezérléssel változtatható. A rendszer a folyamatot mint a szakaszos, mint a folyamatos üzemmódban automatikusan figyeli és szabályozza. A száradt termény a berendezés alján lévő erősített levélzetű kitároló csigával jut a kitároló garathoz.
A belső tér könnyen és tökéletesen tisztítható, ezért vetőmagszárításra is előszeretettel használják.

comp04
comp05

 

A COMPETITOR Dryer terményszárító felépítése

1.    Kitároló csiga alsó szerviz ajtók
2.    Cellás adagoló szerviz ajtók
3.    A kitároló csiga feletti 38 cm-es ajtók
4.    A hatékony szárítást biztosító 35,6 cm
vastag termény oszlop
5.    1,27 mm furatú perforált acél lemez apró magok szárításához
6.    2,38 mm furatú perforált acél lemez
7.    Perforált lemezű nedves mag előtároló
8.    Különlegesen csapágyazott felső csiga
9.    Munka és biztonsági világítás
10.  A forgást vizuálisan ellenőrizhetővé teszi a perforált ékszíjhajtás         fedél
11.  Lég-mixer csatorna biztosítja a hő és a levegő tökéletes         keveredését mielőtt az a szárítótérbe jut.
12.  Teljesen galvanizált ventilátor ház, ideális korrózió védelem
13.  Biztonsági elektromos főkapcsoló és elektromos elosztó szekrény
14.  A könnyű és nagy hatásfokú ventilátor lapátok kímélik a hajtó         villanymotort
15.  Ciklus szabályozású hősugárzó
16.  Magas szintű megfigyelő irányító és hőmérséklet ellenőrző         rendszer
17.  SCR szöghajtómű, fordulatszabályozós hajtással, ötvözött         alumínium bordás kiadagolókkal
18.  Hosszú élettartamú, erősített csiga, ¼” (6,3 mm) vastag levelekkel.
19.  Állítható termény áramlás szabályzó

comp06

 

A Competitor szerkezeti elemei

 

Ventilátor és égőfej

A magas hatásfokú, egybeépített ventilátor és hősugárzó egységek, csak lassabb sebességen működnek, kevesebb zajt csapnak, miközben optimális hőmérsékletű légáramlatot biztosítanak minden szárítási követelményhez. Mindegyik ventilátor penge üvegszállal megerősített polipropilénből készül, ami csak gyengén terheli a motort induláskor. Nagy légáram halad át nagy statikus nyomáson. Precíz egyensúly, és halk működés. Az Optimizer Kék Égő Rendszer minden LP modellhez hozzátartozik. Sokoldalú be/ki, vagy magas/alacsony váltakoztató (cycling) biztosítja az energia megfelelő felhasználását az égőfej működésénél, mindenfajta üzemanyag keveréknek.

Egy Elektronikus Gyújtó Rendszer szolgál az égőfej ellenőrzésére, valamint egy kémlelő ablak teszi lehetségessé az égőfej működés közbeni megtekintését. Összegzésül, a Series 2000 irányító könnyűvé teszi a szárító-közeghőmérséklet, és az Airstream ventilátor és hősugárzó, gáz-párásítóval való összehangolását, ellenőrzését és irányítását. Nagy szervizajtók és olajjal telített gáz mérők segítik a felhasználót. Ezek a tulajdonságok emelik ki a többi hordozható szárító közül.

comp07

 

Nedvesség szabályozó

A nedvesség szabályozó létfontosságú a folyamatos szárítóknál. A GSI nedvesség szabályozója a legjobbja fajtájának. Érzékelő szondák helyezkednek el a termény oszlopban, ahol folyamatosan mérik a hőmérsékletet, meghatározzák a nedvességtartalmat és beállítják a mag áramlását a 2 sebességes magas/alacsony rendszer segítségével. A kompjúterizált irányítók beindítják az összes szárító ventillátort, valamint a be és kitároló motorokat, ezenkívül a kapcsolók állását folyamatosan kijelzi a szakaszos szárítási módban. Mindezeket a megfelelő szárítás érdekében teszi.

 

Vezérlőszekrény

A kompjúterizált irányító rendszer egy galvanizált, duplánszigetelt ajtókkal felszerelt hegesztésmentes dobozban van elhelyezve. Az összes szárítási művelet, egy UV-tól védő biztonsági üvegen keresztül folyamatosan ellenőrizhető. Az összes elektronikus berendezés kiterjedt védelemmel van ellátva az elektromos kisülések és sérülés ellen. Úgy lett tervezve, hogy a lehető legtökéletesebb védelmet nyújtsa a kompjúterizált alkatrészeknek a szárítás egyenetlen folyamatában. Az irányító doboz vertikális sínekre van csavarozva, ezáltal a magasságát bármikor igazítani lehet a szárítóhoz, miután beszerelték.
Minden fogyasztót külön nagymegszakító vezérel. A vezérlést tápláló transzformátor vezetékelést 110V-os vezéráramkörhöz, és 220V az SCR körfolyamat vezető (drive circuit) el van választva mindegyik 440V-os szárítónál, hogy megelőzze az áramforrásokat (power supplies) bizonytalan áramkisülésektől (power surges) minőségi compression terminals-okat használ minden motorcsatlakozásnál ugyan úgy, mint a folyamat irányítónál (computer control circuits).

comp08

 

Külső lemez perforáció választásának lehetőségei

Kétszeresen galvanizált háromrészes acél szárítólemezeket használ, hogy növelje az elemek elleni védelmet. Kifejezetten aprómagoknak, a 1,27mm (0.050’’) perforációjú galvanizált lemezek kérhetőek. Az opcionális rozsdamentes acélcsavarok, anyák, és külső lemezek a legkitartóbbak a rozsda elleni harcban.

 

Vészhűtés
Mindegyik Airstream szárítónak van vészhűtési módja. Ez lehetővé teszi, hogy az Airstream szárító csak a ventillátort működtesse, amikor a mag, vagy szárító-közeghőmérséklet túlságos megemelkedése biztonsági leállást okoz. Amikor a leállás megtörténik, egy vészhűtési mód kezdődik, ami csak a ventillátorokat működteti, hogy lejjebb ereszkedjen a hőmérséklet, amíg el nem éri a normális szintet. Amikor elkezdte, a ventilátor 5 percig működik, majd megáll. Ezáltal lehetővé teszi a működtetőnek, hogy újraindítsa a szárítót, amikor a körülmények normalizálódtak.
comp09

 

Nyomás kapcsoló

A légkapcsoló a szárító elejére van csavarozva, hogy ott ellenőrizze a légnyomást a szárító-közeghőmérsékletében, és ne a ventillátornál lévő légáramlatban. Ez sokkal biztosabb eredményt mutat, mint a hagyományos szigetelt kapcsolók (sail switches), vagy interconnect-ek. Ez a légáramlat kijelző rendszer a legbiztonságosabb és legpontosabb légáramlat kijelző rendszer, ami létezik.

 

Biztonsági leállító indikátorok

GSI/Airstream szárítók tartalmaznak egy teljesen kompjúterizált 12 voltos DC biztonsági rendszert, valamin kijelezik az összes biztonsági hibát. A szárítótérben biztonsági szárítóközeg hőmérsékletmérő, és légnyomás felügyelő érzékelő van felszerelve. A ventilátorház maximális hőmérséklete, a gáz-párásító maximális hőmérséklete, a mag maximális hőmérséklete, a mag kirakodás és a láng érzékelés is egyaránt kijelezi a rendszer.

 

Nagy szárító-közeghőmérséklet tisztító ajtajának zárója

A kitároló csiga és az adagolócellák könnyű eléréséért, egy nagy tisztító ajtó van beszerelve, hogy meggátolja a légnyomás csökkenést és a hőveszteséget, melyek a kitároló kamrába mennének.

 

 

203mm-es (8”) kitároló csigák

Minden csigalevél 203mm-es átmérőjű és 6,35mm (1/4”) vastagságú.

 

Megfelelő mag szárítás
A 100-as szériájú szárítók speciálisan tervezett légkeverő kamrái azonnal, és teljesen összekeverik, majd elosztják az égőfej által termelt hőt a szárító-levegőtérben lévővel az első, hátsó, és oldalsó részeken egyaránt, egyszóval mindenütt, ezáltal teremtve meg a kívánt, és azonos hőmérsékletet mindenütt. A töltőcsiga mellett egy opcionális szűrő (pan) is rendelkezésre áll, ha a mostoha betakarítási körülmények miatti nedves a magban sok a szennyeződés. A szűrő (pan) segít elkülöníteni a finomport a szárító tetejében, és ezzel zavartalan lég, és magáramlást biztosít mindenütt a szárítóban.
comp10k

 

Kifogyott a mag (Kitároló tisztítás)

A kompjúter különbséget tud tenni a biztonsági, és a természetes leállások között, amik a normális működés közben lépnek fel. Például, ha a „kifogyott a mag”(out of grain) időzítő leállítja a szárítót, akkor azt nem veszélyes biztonsági leállásnak veszi. Tehát, mielőtt a szárító teljesen leállna, a kompjuter először megengedi a kitároló, vagy bármiféle elszállító csigáknak, hogy eleget működjenek még ahhoz, hogy kitisztítsák önmagukat. Azt az időmennyiséget, hogy mennyit fognak még működni a leállítás után, a kitárolás késleltetési időmennyiség beállításától függ.

 

 

Típus 108 110 112 114 116
           
Szárítás és hűtés üzemben 10% vízelvonásnál [to/h] 2,9 3,7 5,0 5,9 6,4
Folyamatos szárítás üzemben 10% vízelvonásnál [to/h] 4,7 5,9 7,9 9,2 10,0
           
Terményoszlop [cm] 35,6 35,6 35,6 35,6 35,6
Teljes befogadókapacitás [to] 4,8 6,0 8,3 9,7 11,1
Szárítózóna befogadókapacitása [to] 4,1 5,1 7,2 8,4 9,6
           
Töltőcsiga átmérője [mm] Ø200 Ø200 Ø200 Ø200 Ø200
Töltőcsiga energiaigénye [kW] 1,1 1,5 1,5 3,7 3,7
Töltőcsiga max. teljesítménye [to/h] 74 74 74 97 97
Kitárolócsiga átmérője-ház átmérő [mm] Ø200x Ø250 Ø200x Ø250 Ø200x Ø250 Ø200x Ø250 Ø200x Ø250
Kitárolócsiga energiaigénye [kW] 0,75 1,1 1,1 3,7 3,7
SRC cellás adagoló energiaigénye [kW] 0,4 0,4 0,4 0,6 0,6
Kitárolás max. teljesítménye [to/h] 28 35 43 50 57
           
Szállítási hossz [cm] 523 584 645 706 767
Szállítási szélesség [cm] 244 244 244 244 244
Szállítási magasság (előtároló nélkül) [cm] 363(313) 363(313) 409(358) 409(358) 409(358)
Szállítási tömeg [kg] 1950 2270 2860 3175 3400
           
Szerelt hossz [cm] 462 523 584 645 706
Szerelt szélesség [cm] 244 244 244 244 244
Szerelt magasság (lábakkal) [cm] 396 396 442 442 442
           
Ventilátor energiaigénye (3fázis) [kW] 9,0 9,0 11,2 11,2 11,2
Égő max. hőteljesítménye [kW] 880 1025 1320 1685 1685
           
Teljes energiafelvétel (3 fázis) [A] 23 24 28 38 38
                                                 [kW] 11,2 12,0 14,2 19,2 19,2

 

Típus 118 120 122 126
         
Szárítás és hűtés üzemben 10% vízelvonásnál [to/h] 7,3 8,2 8,9 10,4
Folyamatos szárítás üzemben 10% vízelvonásnál [to/h] 11,5 12,8 13,9 16,3
         
Terményoszlop [cm] 35,6 35,6 35,6 35,6
Teljes befogadókapacitás [to] 12,4 13,8 15,2 18,0
Szárítózóna befogadókapacitása [to] 10,7 11,9 13,1 15,5
         
Töltőcsiga átmérője [mm] Ø200 Ø200 Ø200 Ø200
Töltőcsiga energiaigénye [kW] 3,7 5,6 5,6 7,5
Töltőcsiga max. teljesítménye [to/h] 97 97 97 97
Kitárolócsiga átmérője-ház átmérő [mm] Ø200x Ø250 Ø200x Ø250 Ø200x Ø250 Ø200x Ø250
Kitárolócsiga energiaigénye [kW] 3,7 5,6 5,6 7,5
SRC cellás adagoló energiaigénye [kW] 0,6 0,6 0,6 0,6
Kitárolás max. teljesítménye [to/h] 64 71 78 92
         
Szállítási hossz [cm] 828 8,89 9,50 10,72
Szállítási szélesség [cm] 244 244 244 244
Szállítási magasság (előtároló nélkül) [cm] 409(358) 409(358) 409(358) 409(358)
Szállítási tömeg [kg] 3630 3954 4090 5000
         
Szerelt hossz [cm] 767 828 889 1010
Szerelt szélesség [cm] 244 244 244 244
Szerelt magasság (lábakkal) [cm] 442 442 442 442
         
Ventilátor energiaigénye (3fázis) [kW] 15 18,75 22 30
Égő max. hőteljesítménye [kW] 1985 2206 2575 2575
         
Teljes energiafelvétel (3 fázis) [A] 45 59 66 90
                                                 [kW] 23,0 30,0 33,2 45,0